fbpx

Language

  • Norsk Bokmål
  • English
  • 日本語
  • 中文 (中国)

Nyheter

Har fisket skrei i Lofoten for over en milliard i år – NRK Nordland

Det tradisjonelle skreifisket utenfor Lofoten i Nordland starter i januar og varer til slutten av april. FOTO: MALIN NYGÅRD SOLBERG / NRK Det årlige sesongfisket etter lofotskrei nærmer seg slutten. For første gang har verdien passert en milliard kroner. – En milepæl,...

Skrei faller allt fler svenskar i smaken – Livets Goda

Säsongen för den norska torsk-delikatessen skrei börjar lida mot sitt slut och nya siffror från Norges sjömatråd visar en exportökning till Sverige på nästan 10 procent jämfört med föregående år. Les mer

Lokalutvalg vil flytte på oppdrettsanlegg – Helgelands Blad

Kart: Fiskeridirektoratet Den blå prikken viser hvor oppdrettsanlegget i Slapøyværet er tenkt plassert, sør for Vandve i Dønna kommune. De andre markeringene viser øvrige lokaliteter for oppdrett i det nærliggende området. Kart: Fiskeridirektoratet Les mer...

Beste første kvartal noensinne for norsk sjømateksport – Fisk.no

Fiskeoppdrett i vinterkledd landskap. Foto: Per Eide Studio / Norwegian Seafood Council Norge eksporterte 640 000 tonn sjømat til en verdi av 25,6 milliarder kroner i første kvartal 2019 Det er en volumnedgang på 18 prosent og en verdivekst på 7 prosent eller 1,8...

Landbasert oppdrett kan gi 40 arbeidsplasser – Fosna-Folket

Rolf Øia ønsker å posisjonere Åfjord i forhold til produksjon av storsmolt.   FOTO: SNORRE BERG Rolf Øia i Åfjord Utvikling sier de vil klargjøre for å kunne oppdrette storsmolt på land på Revsnes. – Et anlegg kan gi inntil 40 arbeidsplasser, sier næringslivssjefen....

Uthvilt torsk smaker best

Både skånsom behandling av torsken, hvile og riktig slaktemetode er viktig for å få best mulig smak og kvalitet på fisken. (Foto: Cornelius Poppe, NTB scanpix) Forbrukerne etterspør god nok torsk, industrien jakter nok torsk. Men har torsken det godt nok?  Spørsmålet...

Spør en forsker: Når smaker torsken best?

Det er ikke sikkert at du trenger å gå for den aller ferskeste torsken for å imponere julegjestene. (Foto: Magnar Kirknes, VG) Torsk og annen sjømat er populære festmåltider rundt juletider. Men er det egentlig sesong for torsk i desember? Og det er ikke sikkert at...

Smart frysing og tining gir fersk torsk heile året

Frysing rett etter fangst og kontrollert tining av torsken i vatn gir «fersk» kvalitet utanfor sesongen viser nytt forskingsprosjekt. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix) Måten ein frys og tinar torsken på har alt å seie for kvaliteten på produktet, viser...

Hva er en bærekraftig torsk?

Er denne karen bærekraftig? (Foto: Frank Gregersen / Nofima) Bærekraft er et mye brukt ord, men hva betyr det egentlig? I dette blogginnlegget skal vi forsøke å svare på det. Tenk at du er i en butikk og handler torsk. Fisken er merket med at den kommer fra et...

Torsk kan være bedre enn laks for overvektige menn

Mager fisk som torsk har kommet ufortjent i skyggen av fet fisk. Mager fisk kan ha bedre helseeffekt, spesielt for overvektige menn, viser ny studie. (Foto: Shutterstock/NTB/Scanpix) Mager fisk var bra både for kolesterolet og blodtrykket til nordlendinger som ble...

– En ny og bedre oppdrettstorsk – Kyst.no

Daglig leder i Statt Torsk Leif Ronny Rætta på merdkandten. Foto: Statt Torsk. To måneder etter utsett forteller daglig leder i Statt Torsk Leif-Ronny Rætta, at det ser lovende ut for oppdrettstorsken. - Jeg har han aldri sett «makan» til appetitt hos oppdrettstorsk,...

Vil produsere 4000 tonn oppdrettstorsk – Kyst.no

Namdal Torsk fikk ikke nok yngel i år, men med en god dose tålmodighet håper selskapet å kunne produsere opp til 4000 tonn oppdrettstorsk til markedet. Namdal Torsk, som er et datterselskap av Namdal Settefisk, har for tiden ikke produksjon i sjø, ettersom selskapet...

Tam torsk vokser dobbelt så fort som sine ville slektninger – Tu.no

Begrenset: Røkting av settefisk ved Nofimas anlegg i Tromsø. Der produseres en svært begrenset mengde med settefisk av torsk i påvente av at kommersielle aktører vil starte produksjon. (Foto: GEIR EINARSEN, NAPIER) Torskeoppdrett var en av millenniumskiftets store...

Nye muligheter for torskeoppdrett?

OPPRETTSTORSK: Spania er trolig ett av de markedene som vil kunne kjøpe norsk oppdrettstorsk.ILLUSTRASJONSFOTO: ØYVIND ELVSBORG Oppdrett av torsk var ikke lønnsomt på begynnelsen på 2000-tallet. Er markedsmulighetene større nå, eller må næringsaktørene satse alt på...

Ny rapport: Torskeoppdrett kan bli lønnsomt – Tekfisk

Fremgang i avlsarbeidet kan gi grunnlag for lønnsomt torskeoppdrett.FOTO: NOFIMA Ytelsene til oppdrettstorsken blir stadig forbedret gjennom avl og seleksjon. Nå mener Nofima staten må bidra til en felles arena og tilby en risikoavlastning. Det kommer frem i en ny...

Gjennombrudd for torskeoppdrett

Hos Nofima i Tromsø har man kar med torskeyngel der samtlige fortsatt er i livet 80 dager etter klekking. Det har aldri skjedd før. Les mer

Utviklingstillatelser til Arctic Offshore Farming – Kyst.no

NRS og Aker har tått tildelt til sammen 7,68 utviklingstillatelser (5.990 tonn MTB), for utvikling av Arctic Offshore Farming. FILM/Foto: NRS. Fiskeridirektoratet har gitt NRS og Aker tilsagn om syv tillatelser på 780 tonn MTB, og én tillatelse på 530 tonn MTB,...

Tjener fett på fisk: – Det er høy pris inn og høy pris ut | DN

Karl Alberth Hansen startet med to paller frossenfisk, nå tjener han snart 100 millioner kroner på rekordhøye torskepriser. – Her har du fin fisk, sier gründer Karl Alberth Hansen, og viser rundt i produksjonslokalet til Karls Fisk & Skalldyr, sentralt plassert i...

Oppdretter vil dyrke kortreist laksefôr mellom merdene – Tu.no

Slik ser den insustrielle tare- og lakseproduksjonen Ellingsen Seafood og Folla Alger planlegger i Nordland. (Foto: Sintef Ocean) Fôret er hovedutgiften i lakseoppdrett. Dagens fôr inneholder mye planter, hovedsaklig soya, men flere har begynt å se på tare som en...

Norsk selskap får EU-millioner til å lage levende fiskefôr av rur

Slik ser ruren Planktonic skal produsere ut, selv om det er en annen rur-art det er snakk om. Naupliene inni skal bli levende fiskefôr til oppdrettsnæringa. (Foto: Fritz Geller-Grimm/Wikimedia Commons) Planktonic er et av to norske selskaper som får støtte fra...

Håper på vekst i oppdrettsnæringen etter vedtaksendring – itromso.no

Sjømat Norge håper at oppdrettsnæringen vil få mer areal i Tromsø som følge av onsdagens omgjøring av oppdrettsvedtak. I november vedtok kommunestyret at Tromsø kommune ikke skal tillate flere oppdrettskonsesjoner, og at eksisterende konsesjoner ikke forlenges uten at...

Stortinget vil utrede lakseskatt | DN

Et flertall av partiene på Stortinget ber regjeringen utrede å innføre skatt på lakseoppdrett. arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti og regjeringspartiene er enige om å be regjeringen gjennomføre en offentlig utredning av ulike former for beskatning av lakseoppdrett....

Blå vekst i fjord og langs kyst her i nord – itromso.no

Skal det lykkes må vi ha tett dialog med næringen, fiskerne, forskerne og fylkeskommunen, skriver varaordføreren. Overskriften er hentet fra tittelen på foredraget på konferansen «Blå vekst på kysten i nord»som holdes her i Tromsø 3. april 2019. Overskriften favner...

Alta krever lukkede oppdrettsanlegg – itromso.no

OPPDRETT I ALTA:Næringssjefen i Alta kommune vil at all vekst i oppdrettsnæringen skal skje i lukkede anlegg. I juni skal kommunestyrepolitikerne behandle de nye kravene.  FOTO: JAN-MORTEN BJØRNBAKK / NTB SCANPIX Alta kommune kan kopiere Tromsø kommunes krav fra i...

Skal oppdrett av torsk endelig lykkes? Rolf Nordmo er klar for å satse

Ti år etter at så og si alle torskeoppdrettere kjørte seg konkurs, ser Rolf Nordmo et stort potensial i torsken. I 2017 ble Nordmo daglig leder for selskapet Codfarm, som er et datterselskap av Aquaculture Innovation som tilhører Norsk Havbrukssenter i Brønnøysund....

Cod in oven

Oppskrifter Oppskrifter hentet fra https://3iuka.no/oppskrifter/Cod in oven Framgangsmåte   - Cut the cod into smaller pieces. - Clear the vegetables and cut them into cubes or rods. - Boil about 5 dl of water, put in the vegetables and pre-mix for 3 minutes. -...

Ordførar ynskjer oppdrett velkomen

Ordførar i Vega kommune, Andre Møller (Ap), brukar same argument som fylkesrådet nytta då dei gav Marine Harvest løyve til å drive akvakultur: – Dei har venta lenge nok på eit svar. FOTO: BENTE H. JOHANSEN / NRK Medan Riksantikvaren, Fylkesmannen, miljøvernarar og...

p3.no » Hva skal vi leve av etter Kygo?

Festen er over – oljeeventyret kan snart ta slutt. Hva i all verden skal vi satse på nå?I «Verdens Rikeste Land på TV» ser Niklas Baarli og Mathias Nylenna nærmere på noen temaer de stadig kommer tilbake til i radioprogrammet sitt, og som kanskje føles ekstra aktuelle...

Først i verden med fornybart oppdrettsanlegg

Oppdrettsanlegget til Grieg Seafood på Nordheimsøya i Rogaland forsyner anlegget med fornybar energi. FOTO: MARTE SKODJE / NRK Helleik L. Syse (26) sin unike sol- og vindmølleidé fikk lakseoppdrettere til å redusere dieselforbruket – og dermed også strømregningen....